CNC Frezen

Frezen is een bewerking op metaal, kunststof of hout, waarbij met gebruik van een roterend snijgereedschap, de frees, materiaal wordt verwijderd. Frezen gebeurt op een freesmachine, die zijn tegenwoordig vaak computergestuurd, dat noemt men dan een CNC-freesmachine. Het werkstuk wordt in de machine geklemd op een tafel. Deze tafel kan in diverse richtingen bewogen worden, terwijl de ronddraaiende frees het materiaal wegsnijdt.

De frezen zijn er in diverse uitvoeringsvormen. Er zijn vingerfrezen, spiebaanfrezen, bolkopfrezen, zaagfrezen enz. De frezen zijn vaak gemaakt van snelstaal (HSS) of van hardmetalen, vaak worden hardmetalen wisselplaatjes in een gereedschaphouder geplaatst.  Tijdens het frezen, zeker bij metaalverspaning, wordt vaak gekoeld met koelvloeistof om schade door verhitting aan werkstuk en gereedschap te beperken.

Opbouw van freesmachines

Freesmachines zijn er in vele soorten en maten. Kenmerkend daarbij is in hoeveel richtingen (assen) de machine het werkstuk kan bewerken. Vaak bevindt het gereedschap zich op een verticaal bewegende Z-as, en het werkstuk op een in 2 richtingenbeweegbare tafel (X-as en Y-as). Dit is dan een verticaal werkende 3-asser. Als de tafel zelf ook nog om de X-as kan draaien, dan is het een 4-asser. Wanneer de tafel ook nog om de Y-as draaien, hebben we te maken met 5-assig frezen. Er zijn echter ook andere denkbare principes volgens welke men een freesmachine kan opbouwen. Zo bestaan er bijvoorbeeld ook horizontale freesmachines en portaalfreesmachines. In plaats van de assen in de tafel te stoppen, kan men ook de assen in de freeskop opnemen. Het werkstuk kan dan stilstaan en de freeskop beweegt. Dit is vooral interessant bij zeer zware werkstukken.

Wilt u CNC freeswerk uitbesteden en heeft u technische tekeningen (PDF, DXF, STEP) beschikbaar, of alleen een algemene schets van waar u naar op zoek bent? We kunnen u van dienst zijn met het CNC frezen van vrijwel alle metalen en kunststoffen. We vertellen u graag meer over onze mogelijkheden in het CNC frezen , zodat u een goed beeld krijgt van hoe onze dienstverlening u op een hoger plan kan brengen. Naast het CNC frezen, zijn we ook gespecialiseerd in CNC draaien en langdraaien.

Nabewerken van halffabrikaten

Wilt u een halffabrikaat, profiel of gietstuk laten frezen, of een 3D-bestand om laten zetten naar een tastbaar exemplaar? Heeft u voorafgaand aan de serieproductie eerst een prototype nodig? Stuur ons uw 3D modellen en we gaan aan de slag. Ook met spanmallen om de gietstukken te kunnen CNC frezen kunnen we u helpen. Benieuwd naar de mogelijkheden op dit gebied, of wilt u meer weten over de draai- en freesmachines waarmee we werken? Neem vrijblijvend contact op, dan vertellen we u er graag meer over.

Het CNC frezen van seriewerk

Wilt u uw produkten in series laten CNC frezen en op afroep geleverd krijgen? We kunnen op basis van raamcontracten, forecast planning en just-in-time leveringen werken. Bij u mag er nooit een stagnering optreden. Voor serieproductie op het gebied van CNC frezen bent u bij CNC-ProductionService op het juiste adres. We beschikken over een uitgebreide kennis en ervaring, en werken met professionele machines (ook 5-assige freesmachines), indien nodig met robotbelading. Indien gewenst kan de kwaliteit ook gestaafd worden met meetrapporten van een 3D-CNC meetmachine.

Heeft u nog geen technische tekeningen, ook daarmee kunnen we u faciliteren. Hoe ver u in uw designfase ook bent, we zijn u graag van dienst met onze kennis en ervaring, om uiteindelijk tot goed maakbare onderdelen te komen die we kunnen CNC frezen, en u zo optimaal en adequaat de onderdelen just-in-time te leveren.